Eigen regie hebben over je dagelijkse leven, het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar dat is het niet voor iedereen. Soms kunnen mensen ingewikkelde vragen niet (meer) goed beantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan: welke zorg heb ik nodig? Kan ik nog wel zelfstandig wonen? En zo ja, wat heb ik daarvoor nodig? En hoe regel ik dat?
Zorgenvrijleven heeft alle instrumenten in huis om mensen te ondersteunen die tussen wal en schip dreigen te vallen!
Wilt u meer weten over onze diensten en aanpak, neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Mentorschap: wat is het en wat doet het
Er kan een moment komen in uw leven dat u uw eigen zaken niet meer kunt behartigen. Dan is betrouwbare hulp noodzakelijk. Soms blijft die ondersteuning beperkt tot financiële en administratieve zaken, maar in ernstige gevallen kan ze ook verder strekken. Zodra u hulp nodig heeft bij persoonlijke besluiten, persoonlijk handelen, bij het regelen en regie hebben op begeleiding, behandeling, verpleging en verzorging, dan kan mentorschap een uitkomst bieden.
Mentorschap is erop gericht dat een cliënt een waardig leven kan leiden. De mentor geeft raad in verschillende zaken en waakt over diverse belangen. De mentor mag daarbij beslissingen nemen op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. De mentor vertegenwoordigt de cliënt (de gementoreerde) waar het eigen handelen (de wilsbekwaamheid) in het gedrang komt.
Een mentor staat feitelijk náást de gementoreerde, hij betrekt de cliënt voortdurend bij de uitoefening van zijn taak. De mentor maakt pas gebruik van zijn bevoegdheden als de wilsbekwaamheid van de gementoreerde tekort schiet. De cliënt is dan niet in staat om de gevolgen van een handeling, situatie of besluit te overzien. Sommige taken zijn op voorhand aan de mentor toegewezen. Denk hierbij aan het bewaken van zorgplannen e.d.
Overigens blijft een gementoreerde juridisch handelingsbekwaam. Dat betekent dat hij zelfstandig rechtshandelingen mag verrichten en daar ook verantwoordelijk voor is. Hij mag dingen kopen, een contract afsluiten, geld lenen, trouwen, scheiden etc. Dit is niet het geval bij een ondercuratele stelling.
Wat doet een mentor?
Een mentor heeft onder meer de volgende taken en verplichtingen:
Alleen een persoon van 18 jaar of ouder kan een mentor krijgen. U vraagt mentorschap aan bij de kantonrechter en in die procedure kan Zorgenvrijleven u ondersteunen.
Wanneer maakt u gebruik van een professioneel mentor:
Wie kan een verzoek indienen tot mentorschap:
Zorgenvrijleven is erkend als professioneel mentor en neemt die taak zéér serieus. Zorgenvrijleven kiest altijd voor kwaliteit en betrokkenheid. Persoonlijke aandacht staat voorop. Zorgenvrijleven zorgt voor regie en structuur in de begeleiding, zorg en behandeling. Bij begeleiding kan worden gedacht aan ondersteunende begeleiding en activerende begeleiding. Met de mentoren van Zorgenvrijleven krijgt u deskundigheid en betrokkenheid met als resultaat een betere kwaliteit van leven.
Zorgenvrijleven biedt haar kennis en vaardigheden aan bij mentorschap, beschermingsbewind en curatele. Deze 'wettelijke vertegenwoordiging' (het handelen in naam van een ander) verloopt via de rechter. Zorgenvrijleven voldoet aan alle kwaliteitseisen die worden gesteld door de regelgeving, de Rechtbank en de branchevereniging Horus. Het lidmaatschap van Horus is een landelijk erkende kwaliteitswaarborg (meer informatie over Horus vindt u op de website https://www.horus.nl).
Mentorschap, bewind of curatele?
Mentorschap, bewind of curatele zijn 3 manieren om iemand te beschermen. Curatele is de meest ingrijpende.
Het is mogelijk om bewind en mentorschap te combineren als er sprake is van een verstandelijke beperking
Heeft u een kind met een verstandelijke beperking? Vanaf 3 maanden voordat uw kind 18 wordt, kunt u mentorschap en eventueel ook bewind aanvragen.