Soms kan iemand geestelijk hard achteruit gaan en onverantwoorde beslissingen nemen. Dan zijn er beschermende maatregelen mogelijk. De meest ingrijpende daarvan is plaatsing onder curatele. Iemand mag dan niet langer zelfstandig beslissen over persoonlijke en financiële zaken.
Niet iedereen is in staat om goed voor zichzelf te zorgen. Door bijvoorbeeld een verstandelijke beperking of een verslaving kan het zijn dat iemand moeite heeft met het regelen van zijn eigen zaken. Maar ook een oudere met dementie kan zo hard achteruit gaan, dat het niet meer verantwoord is hem zelf te laten beslissen over belangrijke zaken.
Wilt u meer weten over onze diensten en aanpak, neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Curatele: wat is het en wat doet het
Er kunnen situaties ontstaan waarbij een persoon moet worden beschermd tegen zijn eigen handelen of dat van anderen. Beschermingsbewind en mentorschap zijn dan niet meer voldoende. Curatele gaat meestal om mensen met een verstandelijke beperking, psychiatrische aandoening, verslaving, dementie of andere aandoeningen. Zij kunnen de eigen belangen niet goed regelen of overzien en worden helaas ook gemakkelijk slachtoffer van misbruik door anderen.
Curatele is de zwaarste vorm van wettelijke vertegenwoordiging. Curatele is een manier om iemand te beschermen die niet goed voor zijn geldzaken, bezit en persoonlijke zaken kan zorgen. Curatele beschermt het vermogen en de privé omstandigheden van de cliënt.
Is iemand onder curatele gesteld dan is hij/zij ‘handelingsonbekwaam’. Dat betekent dat zonder toestemming van de curator geen rechtshandeling kan worden verricht. Verricht de onder-curatele gestelde toch rechtshandelingen, dan kan de curator deze vernietigen. De bescherming bij ondercuratelestelling reikt daarmee verder dan bij bewind en/of mentorschap.
De kantonrechter stelt een curator aan. Iemand die onder curatele staat is handelingsonbekwaam. Hij mag bijvoorbeeld niet zelfstandig contracten afsluiten of gezag over kinderen hebben.
De kantonrechter spreekt curatele alleen uit als de lichtere beschermingsvormen (bewind, mentorschap of een combinatie hiervan) onvoldoende zijn.
Wat doet een curator?
Een curator heeft onder meer de volgende taken en verplichtingen:
Curatele wordt aangevraagd bij de kantonrechter en in die procedure kan Zorgenvrijleven ondersteuning bieden.
Een curator doet zijn werk met respect voor godsdienst, levensovertuiging of culturele achtergrond van de cliënt. Voor sommige beslissingen heeft de curator toestemming nodig van de kantonrechter.
Zorgenvrijleven treedt op als professioneel curator. Dit houdt in dat we meerdere betrokkenen onder onze hoede hebben en we aan speciale kwaliteitseisen moeten voldoen. Zorgenvrijleven biedt haar kennis en vaardigheden aan bij mentorschap, beschermingsbewind en curatele. Deze 'wettelijke vertegenwoordiging' (het handelen in naam van een ander) verloopt via de rechter. Zorgenvrijleven voldoet aan alle kwaliteitseisen die worden gesteld door de regelgeving, de Rechtbank en de branchevereniging Horus. Het lidmaatschap van Horus is een landelijk erkende kwaliteitswaarborg (meer informatie over Horus vindt u op de website https://www.horus.nl).
Neem contact op met ons als u denkt dat er behoefte is aan een professioneel curator. Tijdens onze gratis kennismaking voorzien we u van advies en bekijken we welke oplossing de juiste is voor uw specifieke situatie.